Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Red One-avagy kamera 10 millióért

Ha mostanában voltotok moziban, sokszor találkozhattatok Red One kamrával felvett filmekkel. (Az igazság ára, A közösségi háló, A Karib-tenger kalózai stb.) Most ezzel fogunk megismerkedni. Nézzétek meg ezt a videót, amit Red One-nal vettek fel:

A felvett anyag minősége elképesztő! A Red One egy mozikamera, ami a 35mm-es szalagost helyettesíti (nem szalagra, hanem memóriakártyára, vagy merevlemezre ment). Tehát minőségben van olyan jó mind a szalagos elődei, ezért mostanában sokat használják. Jóval könnyebb a digitális anyaggal dolgozni, mint a szalagokkal bajlódni.

Ez eddig nagyon jó! De hola baj?

Az ára nagyon borsos, (kamera + pár kiegészító rögtön 10 millió Ft körül van) ezért használják csak mozifilmek készítésére. Ami érdekesség, hogy a Rednek van online webshopa, tehát akárki meg tudná venni, ha nem lenne ilyen drága. (http://www.red.com) A kamera testét mi építhetjük fel, mi döntjük el milyen kiegészítők kerüljenek rá.

A Red termékcsaládban fényképezőt is találunk, szintén magas áron.

   

0 Tovább

Korda Filmstúdió-avagy a magyar Hollywood

Még a nyáron olvastam valahol, hogy a Korda Filmstúdiónak látogatóközpontja nyílik. Kis idő után elszántam magam, megnéztem hol van, majd foglaltam magamnak egy jegyet az interneten.

 

 

 

 

 

 

 

Ki is volt Korda? Honnan az elnevezés?

 Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer volt, a brit filmipar egyik meghatározó alakja és a London Films brit filmstudió megalapítója. Fiatal éveiben újságírással foglalkozott, ezután a filmekkel foglalkozó újságokba kezdett írni.1914-től filmrendezőként is dolgozott, első filmje a A becsapott újságíró volt. Magyarországról történő távozása (1919) előtt már 25 film rendezése fűződött a nevéhez.


 

A stúdió Budapesttől 29 kilométerre, Biatorbágy és Alcsútdoboz között található Etyeken. A kocsiból már kilóméterekről láttuk a semmiből kiemelkedő óriási hangárokat. A túra egy nagy, sötét teremben kezdődött. Itt kifizettük a jegy árát, majd megkaptuk a túravezetőnket.

A kiállítás 5 részből áll:

  1. A Kordák életének bemutatása
  2. Régi magyar filmek (jelmezek, plakátok)
  3. Filmekben használt optikai csalódások
  4. A modern videó (számítógépes munkálatok, szinkron, maszk)
  5. A szabadtéri New York díszlet megtekintése

 

Tehát egy nagy sötét termben állunk. Körlöttünk életnagyságú emberek kartonra nyomtatva, hátukon hosszú-hosszú szövegek. Nem is igazán hagyták végigolvasni, gyorsan elhadarták Korda Sándor életét. Egy keskeny folyosón haladtunk tovább.

Most jön az érdekes rész! Az optikai csalódások. A kiállításnak ez a része a legnagyobb, és itt is töltöttük a legtöbb időt. A vezetőnk mindent bemutatott, hogyan lehet felvenni egy vizicsatajelenetet, hogyan varázsolhatunk valakit törpévé, és a híres GreenBox effektet.

  

 

A végében egy kis fülkében furcsa kellékek vártak: kókuszdió, esőgép, kavicsok, fadarabok. A vezetőnk itt elmesélte hogy a filmeken a háttérzajokat utólag szokták rögzíteni, ezt mi is kipróbálhattuk. Ki gondolta volna hogy egy darab kókuszdióval és pár kaviccsal lódobogást érhetünk el! Ezután megnéztünk még egy baleseti színhelyet, majd elindultunk ki a New York díszlethez.

 

Talán ez volt a legérdekesebb része az egész kiállításnak. Elképesztő érzés egy életnagyságú New York-i utcán végigsétálni. Mintha tényleg egy-egy pillanatra Amerikában lennél.

 

A kiállítást eggyaránt ajánlom csládoknak és amatőr filmeseknek is. Én nagyon jól szórakoztam.

További információk: http://www.kordafilmpark.hu/

 

0 Tovább
123
»

Csapó

blogavatar

A filmblog

Utolsó kommentek