Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meghalt a film! 1888-2011

A napokban a 3 legnagyobb kameragyártócég, az ARRI, a Panavision és az Aaton beszüntett a hagyományos filmtekercses kamerák gyártását. A hagyományos kamerák iránti kereslet egyre csökkent már az években, sokan áttértek a digitális technikára.

(erről itt olvashatsz:http://csapo.postr.hu/red-one)

 

 

Egy kis kameratörténelem:

A celluidfilmet George Eastman találta fel 1888-ban (ő alapította a Kodak vállalatot).

                 

         

Sok operatőr mondja, hogy nem tud átérni a digitális kamerákra, mert az nem zúg felvétel közben. :) A legtöbb régivonású filmes (pl. Spilberg)  addig nem tér át, amíg az utolsó filmelőhívó labor be nem zár.

0 Tovább

Apocaliszt-avagy Boldog születésnapot Liszt Ferenc!

Biztosan sokan tudjátok, hogy 2011 a LISZT év. Mához pontosan 200 éve született meg Liszt Ferenc zongoravirtutóz, karmester és zeneszerző.

 

Tegnap este, ennek a tiszteletére az Uránia Nemzeti Filmszínházban Liszt Ferenc estet tartottak. A rendezvényen kiosztották a Liszt Ferenc rövidfilmpályázat nyerteseinek a díjait, majd a 3 filmet meg is nézhettük. Mindegyik nagyon jó, profi munka volt. A díjak átadása előtt még Szőcs Géza mondott egy rövid beszédet.

Ezekután még levetítették Kele Judit APOCALISZT dokumentumfilmjét. Ez elggé művészire sikerült, szerintem túl hosszú volt, (52 perc) és egy idő után unalmas is. A film végigpörgette Liszt életét, elétének helyszíneit. A vetítés alatt vagy 25 híres darabját hallhattuk. Összességében annyira nem is volt rossz.

Tehát lassan végetér a Liszt-év, a filmes világban is. Még egy felújított film fog kijönni az ünnep alkalmából, a Szerelmi Álmok. Egy kis ízelítő:

(A film dvd-n megrendelhető: http://www.filmarchive.hu/kiadvanyok/dvd/index.php)

Végül lezárásképpen egy modern rövidfilm Liszt Ferencről. Boldog Születésnapot!

http://vimeo.com/30296051

1 Tovább

Hacktion, a CSI-Barátok közt kombó

Közszolgálat Közösen! Ezzel a szlogennel indult útjára Október 3-án a közszolgálati adók. Új műsorok, sorozat. Október-én pedig elstartolt a Haction.

 

A sorozat egy csapatról szól, akik megvédik Magyarországot (no meg a magyar érdekeket) a világ kibertámadásaitól. Ők az ideál, az ETIKUS HACKEREK! Már három részt játszottak le. 

Az alapvéleményem az egészről az, hogy nagyon jó kezdeméynezés, nagyon "felnőttnek" akarnak tűnni, de sajnos nem, nem megy. A vágások, és a vágás zenéi jók, de vontatott. A szereposztás tetszik, bár túl szépfiús. Hogy kik a szereplők arról nem fogok bszámolni, ugyanik aki tudni akarja, menjen fel a Port-ra!

Az első részben inkább csak bemutatkozott a birigád, a második részeben történt egy két akció, és a harmadikban pedig folytatták a másodiknak a cselekményét.

No, és hogy miért gondolom azt, amit a címben leírtam? Nos azért, mert egy viszonylag nem unalmas magyar (!!!) sorozatról beszélek, de az egy kicsit túlzás, hogy egymásra néznek, és máris az ágyban vannak. Mintha egy mexikói sorozat lenne. 

 

 Jó kezdeményezés, de még van hoa feljődni...

0 Tovább

Magyar thriller a mozikban!

Október 13-tól vetítik országosan mozikban Bergendy Péter: A vizsga című thrillerét. A főbb szerepekben Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter, Elek Ferenc, Haumann Péter látható!



Az Állítsátok meg Terézanyut! című nagy közönségsikere után Bergendy Péter ezúttal a Kádár-korszak első éveiben játszódó bűnügyi történetet rendezett. A vizsga remek szereposztása mellett a nálunk méltatlanul mellőzött thriller műfaj legszebb erényeinek megvillantásával hívja fel magára a figyelmet. Az állandó feszültség és a színészek kivételes játéka az első perctől az utolsóig magával ragadja a nézőt. A vizsga a politikai cselekményszál mellett is mindvégig közönségszórakoztató zsánerfilm marad.

1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán az eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban…

0 Tovább

Red One-avagy kamera 10 millióért

Ha mostanában voltotok moziban, sokszor találkozhattatok Red One kamrával felvett filmekkel. (Az igazság ára, A közösségi háló, A Karib-tenger kalózai stb.) Most ezzel fogunk megismerkedni. Nézzétek meg ezt a videót, amit Red One-nal vettek fel:

A felvett anyag minősége elképesztő! A Red One egy mozikamera, ami a 35mm-es szalagost helyettesíti (nem szalagra, hanem memóriakártyára, vagy merevlemezre ment). Tehát minőségben van olyan jó mind a szalagos elődei, ezért mostanában sokat használják. Jóval könnyebb a digitális anyaggal dolgozni, mint a szalagokkal bajlódni.

Ez eddig nagyon jó! De hola baj?

Az ára nagyon borsos, (kamera + pár kiegészító rögtön 10 millió Ft körül van) ezért használják csak mozifilmek készítésére. Ami érdekesség, hogy a Rednek van online webshopa, tehát akárki meg tudná venni, ha nem lenne ilyen drága. (http://www.red.com) A kamera testét mi építhetjük fel, mi döntjük el milyen kiegészítők kerüljenek rá.

A Red termékcsaládban fényképezőt is találunk, szintén magas áron.

   

0 Tovább

Korda Filmstúdió-avagy a magyar Hollywood

Még a nyáron olvastam valahol, hogy a Korda Filmstúdiónak látogatóközpontja nyílik. Kis idő után elszántam magam, megnéztem hol van, majd foglaltam magamnak egy jegyet az interneten.

 

 

 

 

 

 

 

Ki is volt Korda? Honnan az elnevezés?

 Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer volt, a brit filmipar egyik meghatározó alakja és a London Films brit filmstudió megalapítója. Fiatal éveiben újságírással foglalkozott, ezután a filmekkel foglalkozó újságokba kezdett írni.1914-től filmrendezőként is dolgozott, első filmje a A becsapott újságíró volt. Magyarországról történő távozása (1919) előtt már 25 film rendezése fűződött a nevéhez.


 

A stúdió Budapesttől 29 kilométerre, Biatorbágy és Alcsútdoboz között található Etyeken. A kocsiból már kilóméterekről láttuk a semmiből kiemelkedő óriási hangárokat. A túra egy nagy, sötét teremben kezdődött. Itt kifizettük a jegy árát, majd megkaptuk a túravezetőnket.

A kiállítás 5 részből áll:

  1. A Kordák életének bemutatása
  2. Régi magyar filmek (jelmezek, plakátok)
  3. Filmekben használt optikai csalódások
  4. A modern videó (számítógépes munkálatok, szinkron, maszk)
  5. A szabadtéri New York díszlet megtekintése

 

Tehát egy nagy sötét termben állunk. Körlöttünk életnagyságú emberek kartonra nyomtatva, hátukon hosszú-hosszú szövegek. Nem is igazán hagyták végigolvasni, gyorsan elhadarták Korda Sándor életét. Egy keskeny folyosón haladtunk tovább.

Most jön az érdekes rész! Az optikai csalódások. A kiállításnak ez a része a legnagyobb, és itt is töltöttük a legtöbb időt. A vezetőnk mindent bemutatott, hogyan lehet felvenni egy vizicsatajelenetet, hogyan varázsolhatunk valakit törpévé, és a híres GreenBox effektet.

  

 

A végében egy kis fülkében furcsa kellékek vártak: kókuszdió, esőgép, kavicsok, fadarabok. A vezetőnk itt elmesélte hogy a filmeken a háttérzajokat utólag szokták rögzíteni, ezt mi is kipróbálhattuk. Ki gondolta volna hogy egy darab kókuszdióval és pár kaviccsal lódobogást érhetünk el! Ezután megnéztünk még egy baleseti színhelyet, majd elindultunk ki a New York díszlethez.

 

Talán ez volt a legérdekesebb része az egész kiállításnak. Elképesztő érzés egy életnagyságú New York-i utcán végigsétálni. Mintha tényleg egy-egy pillanatra Amerikában lennél.

 

A kiállítást eggyaránt ajánlom csládoknak és amatőr filmeseknek is. Én nagyon jól szórakoztam.

További információk: http://www.kordafilmpark.hu/

 

0 Tovább

Csapó

blogavatar

A filmblog

Utolsó kommentek